Er der en sammenhæng mellem mejeriprodukter og akne?

Er det mælken i din kaffe, der er skyld i dine udbrud? Vi undersøger det komplekse forhold mellem mejeriprodukter og akne, og hvad det betyder for din hud.

Hvad er akne, og hvorfor lider nogle mennesker af det?

Har du nogensinde spekuleret på, om mælk kunne være årsagen til dine akne udbrud? Ifølge videnskaben kan rygterne være sande. Undersøgelser tyder på, at der er en sammenhæng mellem mejeriprodukter og akne. Men før du afviser alle mejeriprodukter for din huds skyld, så læs videre for at få mere at vide om, hvordan det kan eller ikke kan påvirke dig, og hvordan du bedst kan håndtere akneudbrud.

Hvad er akne, og hvorfor lider nogle mennesker af det?

Akne er en betændelsestilstand, hvor olier bliver fanget i porerne og tilstoppes(1). Bakterier udvikles hvilket resulterer i betændelse og røde knopper på huden. De nøjagtige årsager til akne er stadig uklare, men forskere er enige om, at der er en række faktorer, der kan udløse akneudbrud. Hormoner, overskydende talgproduktion, følelsesmæssig stress og hudens mikrobiom er blot nogle af dem.
Medvirkende faktorer som genetik og hudtype spiller også en rolle, men hvorfor nogle af os er mere tilbøjelige til det, og andre ikke er, står mindre klart. En anden mulighed er kosten, hvor undersøgelser tyder på, at der er en sammenhæng mellem kost og akne, især en kost, der er rig på mejeriprodukter (2).

Hvordan passer mejeriprodukter ind i alt dette?

Mejeriprodukter har vist sig at stimulere talgproduktionen, hvilket igen bidrager til udbrud af akne. Her er det vigtigt at påpege, at talg er afgørende for at opretholde en sund hud, da det smører huden og hjælper med at opretholde en stabil hudbarriere(3). Men en ubalance - for meget eller for lidt - kan resultere i hudproblemer(4). Det er her, mejeriprodukter kommer ind i billedet.

Når man indtager mælk og andre mejeriprodukter, kan de forårsage en insulinstigning, som kan resultere i, at leveren producerer en form for væksthormon.
Dette hormon fører til øgede mængder af talg og efterfølgende tilstoppede porer.

For ikke at nævne, at størstedelen af den mælk, der indtages, ofte kommer fra drægtige køer og indeholder en overflod af insulinlignende væksthormoner (6).

Selvom det er ideelt for udviklingen af nyfødte køer, kan tilstedeværelsen af dette hormon have en negativ effekt på dem med tendens til akne, da det kan øge talgproduktionen og betændelsestilstanden.

Er mælk det eneste mejeriprodukt, der kan forårsage akne?

Indtil videre tyder undersøgelser på, at mælk er stærkest forbundet med akneudbrud sammenlignet med andre mejeriprodukter. Sammenhængen mellem ost og yoghurt og akne er ubekræftet. Derimod indeholder yoghurt probiotika, som har antiinflammatoriske egenskaber og kan hjælpe huden(7).

Og før du griber ud efter den fedtfattige mælk, er det vigtigt at bemærke, at disse alternativer også har vist sig at kunne udløse akneudbrud(8). Det sker, fordi processen med at fjerne fedt fra mælk ofte fjerner sunde fedtsyrer og næringsstoffer, som har antiinflammatoriske egenskaber. De er mere forarbejdede end fuldfed mælk og har en højere koncentration af hormoner. Valleprotein, som findes i fedtfattig skummetmælk, menes at øge insulinniveauet og bidrage til overskydende talgproduktion(9).

Hvad er den bedste måde at håndtere hud med tendens til akne på?

Hvis du lider af hud med tendens til akne, kan det være en god idé at droppe mælkeprodukter for at se, hvordan din hud reagerer. Dertil kan du også bruge ikke-komedogene hudplejeprodukter.
Disse produkter hjælper med ikke at tilstoppe din huds porer.

Undgå at eksfoliere din hud for meget.
Det kan være fristende for personer med tendens til akne at eksfoliere huden ofte i håb om at fjerne den overskydende olie, der er til stede på huden. Men da overeksfoliering kan føre til tør hud, som tilskynder til produktion af talg, kan det yderligere bidrage til akneudbrud.

Hold huden fugtet med en let, ikke-komedogen fugtighedscreme.
Husk, at selv fedtet hud har brug for fugtighedscreme (da overskydende olie ikke betyder, at huden er fugtet).
Der er også livsstilsændringer, som du kan foretage for at håndtere hud med tendens til akne:

Være opmærksom på hygiejne.
Skifte dit pudebetræk og sengetøj regelmæssigt for at minimere de bakterier, der samler sig.

Drik masser af vand.
Ud over de mange fordele omkring fugttilførsel, som vand giver, øger det også blodgennemstrømningen gennem kroppen og huden.

Inkluder fødevarer som valnødder, avocado, hørfrøolie og laks i din kost.
Disse fødevarer er rig på næringsstoffer, som er særligt velegnet til personer med tendes til akne. Klarere hud? Ja tak.

KILDER:
1. Kucharska, A. et al, "Significance of diet in treated and untreated acne vulgaris" in Advances in Dermatology and Allergology 33.2 (2016) pp. 81-86
2. Ulvestad, M. et al, "Acne and dairy products in adolescence: results from a Norwegian longitudinal study" in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 31.3 (2017) pp. 530-535
3. Pappas, A. et al, 'Sebum analysis of individuals with and without acne' in Dermato Endocrinology 1.3 (2009) pp. 1576161
4. [4] Pappas, A. 'The relationship of diet and acne' in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
5. Bowe, W.P. "Growing evidence suggests possible link between diet and acne" in American Academy of Dermatology Association (2013)
6. Pappas, A. "The relationship of diet and acne" in Dermato Endocrinology 1.5 (2009) pp. 262-267
7. Bowe, W.P. et al, "Acne vulgaris, probiotika og tarm-hjerne-hud-aksen - tilbage til fremtiden?" i Gut Pathogens 3.1 (2011)
7. LaRosa, C.L. et al, "Consumption of dairy in teenagers with and without acne" in American Academy of Dermatology 75.2 (2016) pp. 318-322
9. Danby, F.W. "Acne: Diet and acnegenesis" i Indian Dermatology Online Journal (2011) 2.1 pp.2-5

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE